Primul serial documentar dedicat reţelei europene ‘Natura 2000’ la nivel naţional poate fi vizionat, în premieră, online, fiind realizat în cadrul campaniei naţionale de conştientizare InfoNatura2000 derulată de Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă din Bucureşti /CNDD/, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/.
‘Natura 2000 în România’ are şapte episoade cu o durată de 52 minute fiecare. În primele şase episoade sunt prezentate regiunile biogeografice Pontică, Stepică, Alpină (două părţi), Continentală, iar ultimul episod este de sinteză.
Potrivit CNDD, filmările au fost realizate între 2011-2012 pe parcursul a 12 luni, în toate cele patru anotimpuri, pentru a putea surprinde imagini reprezentative pentru speciile şi habitatele protejate.
Documentarul, disponibil pe site-ul infonatura2000.cndd.ro, cuprinde filmări aeriene ale unor zone montane realizate în condiţii meteo diferite, filmări subacvatice, prezentarea unor activităţi economice umane, turistice şi agricole, interviuri cu experţi în protecţia naturii, reprezentanţi ai autorităţilor de protecţie a mediului, turişti străini şi români.
‘Scopul principal al reţelei europene Natura 2000 este de a găsi soluţii pentru a permite desfăşurarea activităţilor economice prietenoase cu mediul simultan cu protecţia biodiversităţii şi nu de a interzice activităţile umane, libera circulaţie a persoanelor sau de a limita dreptul la proprietate. Siturile Natura 2000 oferă oportunitatea desfăşurării de activităţi ecoturistice, păşunat şi cosit cu moderaţie, dezvoltarea agriculturii ecologice ceea ce creşte valoarea produselor locale, dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale. În România au fost declarate, până în prezent, 530 de situri Natura 2000’, se menţionează într-un comunicat de presă al CNDD.
Proiectul cu titlul InfoNatura2000 ‘Campanie naţională de conştientizare privind importanţa conservării Biodiversităţii prin Reţeaua Natura 2000 în România’ este co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Sectorial Mediu – Axa prioritară 4 ‘Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii’. Durata proiectului este de 36 de luni, între 14 decembrie 2010 – 31 decembrie 2013.
AGERPRES
Despre autor