Prin reacția la votul de astăzi din Parlamentul European privind impunerea unei limite de 6% asupra utilizării biocombustibililor din culturile arabile și a factorilor ILUC, Copa-Cogeca a avertizat asupra faptului că această măsură amenință viitorul industriei biocombustibililor din UE și nu ține cont de realitatea producției de biocombustibili, stabilitatea pieței și creșterea durabilă și amenință aprovizionarea cu furaje.
Pekka Pesonen, Secretarul General al Copa-Cogeca, a afirmat: „Agricultorii și industria au investit sume foarte mari în sector după ce instituțiile UE au acceptat în 2006 să se asigure că 10% din combustibilii de transport provin din surse de energie regenerabilă până în 2020. O schimbare radicală a acestei abordări, constând în reducerea acestei limite până la 6%, este complet inacceptabilă.” Acest pas subminează țintele UE privind energia și schimbările climatice, aprovizionarea cu furaje și 200.000 de locuri de muncă, în special în zonele rurale.
Acesta a insistat: „Coprodusele din producția de biocombustibili, precum șroturile de rapiță, pulpa de sfeclă și cerealele uscate de distilerie îndeplinesc un rol important pe piața furajelor proteaginoase și în lanțul alimentar, unde UE se confruntă cu penurii din ce în ce mai importante. Producția de biocombustibili convenționali este un mod eficient de reechilibrare a deficitului de proteine vegetale din UE, de sporire a stabilității pe piața materiilor prime și a prețurilor pentru consumatori și agricultori și să folosească pe deplin capacitatea de producție a UE pentru a stimula creșterea durabilă în zonele rurale.” De asemenea, un nou studiu arată că UE nu amenință aprovizionarea cu produse alimentare și nu provoacă majorări de prețuri în restul lumii prin producția de biocombustibili.
Acesta a continuat: „Din aceste motive, ponderea de biocombustibili din culturile arabile trebuie să crească la cel puțin 8%, iar toate deșeurile și reziduurile trebuie incluse în obiectivul privind biocombustibilii avansați.”
În plus, Copa-Cogeca respinge introducerea factorilor ILUC în raportare în ambele directive UE, întrucât nu există dovezi științifice solide și relevante în acest sens. Modelul folosit nu este transparent și adecvat pentru estimarea precisă a ponderii de schimbare a destinației terenurilor și emisiile rezultante de gaze cu efect de seră, ca urmare a unor erori de date importante și a unor probleme metodice importante. Contabilizarea multiplă trebuie respinsă de asemenea deoarece induce consumatorul în eroare cu privire la nivelul real al surselor regenerabile. Pentru mai multe detalii, a se vedea http://www.copa-cogeca.eu/Crops.aspex
Despre autor