Copa-Cogeca solicită Comisiei să suspende importurile de citrice cu proveniență Africa de Sud ca urmare a detectării patogenului deosebit de infecțios Guignardia Citricarpa la graniță

Copa-Cogeca solicită Comisiei să suspende importurile de citrice cu proveniență Africa de Sud ca urmare a detectării patogenului deosebit de infecțios Guignardia Citricarpa la graniță

Copa-Cogeca a solicitat astăzi Comisiei să sisteze importurile înspre UE a citricelor cu proveniență Africa de Sud, pentru a nu risca contaminarea cu patogenul extrem de periculos Guignardia Citricarpa. Aceasta cerință vine ca urmare a detectării la graniță a 5 containere de citrice cu proveniență Africa de Sud, contaminate cu numitul patogen.

Secretarul-General al Copa-Cogeca, Dl Pekka Pesonen a declarat: „Sectorul citricelor are o importanță capitală în Europa, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere social. În momentul de față, această boală nu există în UE. Comisia UE a cerut în mod repetat Africii de Sud să ia măsuri de prevenire a răspândirii acestei boli în Europa, după ce Autoritea Europenă pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a emis avertismente în ceea ce privește riscul ridicat de contaminare. În momentul de față, 5 containere de fructe contaminate au fost reținute la graniță, în condițiile în care Comisia a promis că va lua măsuri drastice în cazul în care un asemenea lucru s-ar fi întâmplat. Prin urmare, am trimis o scrisoare Comisiei, solicitând insistent suspendarea imediată a importurilor înspre UE, până când b0ala va fi fost eradicată. Trebuie să protejăm sectorul UE de apariția bolii cauzate de Guignardia Citricarpa, întrucât momentan nu există măsuri de control în această direcție.”

Secretarul-General a mai adăgat: „Sectorul furnizează produse de înaltă calitate și cu o importantă valoare nutritivă unui număr de 500 de milioane de consumatori din UE, asigurând locuri de muncă pentru milioane de persoane din zonele rurale, atât în amonte cât și în aval, îndeosebi în țările din sudul continentului. Nu putem să ne asumăm riscul de a importa această boală. Impactul ar fi unul dezastruos pentru producătorii de citrice din UE, mai ales în condințiile în care țările sudice sunt deja grav afectate de o profundă criză economică”.

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns