Noile estimări ale Copa-Cogeca privind recolta vitivinicolă indică creșteri cu 15.2% ale producției, recolta înregistrând însă două săptămâni de întârziere

Noile estimări ale Copa-Cogeca privind recolta vitivinicolă indică creșteri cu 15.2% ale producției, recolta înregistrând însă două săptămâni de întârziere

Noile estimări ale Copa-Cogeca publicate azi indică o recoltă vitivinicolă europeană bună pentru anul în curs, în creștere cu 15.2% față de anul precedent, recoltarea înregistrând, însă, două săptămâni de întârziere pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile.

Estimările au fost anunțate de Copa-Cogeca cu ocazia conferinței de presă de astăzi. Luând cuvântul în cadrul evenimentului, Președintele Grupului de lucru privind vinul, dl. Thierry Coste a declarat: „Producția și-a revenit în mod substanțial anula acesta, calitatea fiind și ea bună, în condițiile în care anul trecut s-a înregistrat o recoltă slabă iar stocurile sunt, din această cauză, scăzute. Prețurile sunt, de asemenea, stabile și sezonul se anunță propice. UE a pierdut anumite piețe anul trecut din pricina volumelor scăzute, iar acestea trebuie acum recâștigate.”

Dl Coste a mai adăugat: „Cu toate acestea, recoltarea a înregistrat întârzieri în majoritatea țărilor, cu excepția Greciei, unde condițiile meteo au fost excelente și calitatea pe măsură. În Spania, 30% din totalul producției nu a fost încă recoltată, deși estimările sunt promițătoare și la fel și calitatea. În Ungaria, producția este mult mai bună anul acesta și recolta urmează să se încheie în cursul acestei săptămâni. Recoltarea nu s-a terminat nici în Portugalia, însă producția depășește nivelurile de anul trecut. Și în Polonia, Austria și Germania s-au înregistrat întârzieri la nivel de recoltare, însă producția este relativ stabilă. În Italia, producția este în creștere rămânând, totuși, sub nivelul mediei ultimilor cinci ani recoltarea fiind, de asemenea, târzie. În ceea ce privește Franța, recolta înregistrată anul acesta este mai mică.”

În încheiere, Secretarul-General al Copa-Cogeca, dl Pekka Pesonen, a declarat: „În ciuda perspectivelor optimiste, va trebui să fim prudenți. Echilibrul actual al pieței este în parte rezultatul efectelor restructurării și replantării de anii trecuți. Producția trebuie monitorizată îndeaproape pentru a se evita pe viitor situațiile de criză. Pe plan comercial, piața americană este principala destinație a exporturilor noastre de vin și, în acest context, va fi esențial ca negocierile privind acordul de liber-schimb UE-SUA să se concentreze asupra accesului la piețe și asupra barierelor netarifare, rezolvând diversele aspecte încă nesoluționate prin acordul privind vinul din 2006, mai precis protejarea Indicațiilor noastre geografice și a termenilor tradiționali.”

Pentru informații suplimentare, vă rugăm luați legătura cu:
Francesca Bignami
Senior Policy Advisor
Tel.: +32 2 287 27 36
francesca.bignami@copa-cogeca.eu
Amanda Cheesley
Press Officer
Mobil: + 32 474 840 836
amanda.cheesley@copa-cogeca.eu

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns