Reacția Copa-Cogeca privind acordul comercial UE / Canada: se înregistrează progrese

Reacția Copa-Cogeca privind acordul comercial UE / Canada: se înregistrează progrese

REACȚIA  COPA-COGECA  PRIVIND ACORDUL  COMERCIAL  UE/CANADA:  SE  ÎNREGISTREAZĂ  PROGRESE,  ÎNSĂ  CREȘTEREA  CONSIDERABILĂ  A IMPORTURILOR  DE  CARNE  DE  BOVINE  ȘI  PORCINE DIN  CANADA  AMENINȚĂ ECHILIBRUL DE PIAȚĂ

Reacționând la acordul de liberalizare a relațiilor comerciale încheiat astăzi între UE și Canada, Copa-Cogeca a salutat decizia părții canadiene de a respecta standardele UE privind calitatea, însă își exprimă îngrijorarea privind dobândirea, grație acordului, a unui acces sporit la piață al Canadei pentru cantități substanțiale de carne de bovine și porcine.

Explicând această poziție, președintele Copa, dl Albert Maat, a declarat: „S-au înregistrat progrese în anumite direcții, de exemplu, în ceea ce privește recunoașterea standardelor de producție și calitate ale UE, cum ar fi Indicațiile Geografice (IG). Acesta este un pas important înainte.

Canada este primul nostru partener comercial important care a recunoscut principiul sistemului nostru de IG, în ciuda anumitor neajunsuri. Evitarea recursului la factorii de creștere este, de asemenea, un aspect pozitiv. Le solicit eurodeputaților și miniștrilor UE să se asigure că aceste aspecte sunt incluse în acordul final și că standardele UE sunt respectate. Acesta este un aspect important pentru sectorul producției de carne de porcine al UE, care s-a confruntat cu situații dificile în ultima perioadă, pe fondul prețurilor mari la furaje și în urma introducerii unor standarde de calitate stricte. Salut, de asemnea, și progresele înregistrate în sectorul lactatelor, comparativ cu discuțiile inițiale, conferind un acces sporit la piață brânzeturilor exportate de UE în Canada. Cu toate acestea, acordul semnat între președintele Comisiei Europene și primul ministru canadian merge chiar mai departe în ceea ce privește sectoarele cărnii de bovine și porcine, față de estimările privind actuala rundă de discuții pentru liberalizarea comerțului mondial. Trebuie să ne asigurăm că nu vor exista tulburări pe piața cărnii”.

Președintele Cogeca, Christian Pees a continuat „UE a acceptat facilitarea accesului la piață pentru volume sporite de carne de bovine și porcine, fapt inacceptabil, chiar dacă respectiva carne nu conține hormoni. Dorim ca miniștrii UE și membrii Parlamentului European să analizeze cu atenție acest aspect în momentul aprobării acordului final. Carnea de vită este un produs sensibil în ceea ce ne privește, iar producția de carne de vită a UE se vede amenințată.

Importurile ar crește în mod substanțial în urma acestui acord. De asemenea, în ceea ce privește sectorul cărnii de vită, am dori o mai bună repartiție pentru carnea de vită refrigerată, proaspătă și congelată în favoarea celei congelate” Pentru mai multe informații, vă rugăm luați legătura cu:

Pekka Pesonen
Secretar General
Tel.: +32 2 287 27 27
Pekka.Pesonen@copa-cogeca.eu

Amanda Cheesley
Press Officer
Mobil: + 32 474 840 836
amanda.cheesley@copa-cogeca.eu

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns