A doua zi a conferintei Focus pe Agricultura, organizata de saptamanalul Business Review – Indagra 2013

A doua zi a conferintei Focus pe Agricultura, organizata de saptamanalul Business Review – Indagra 2013

A doua zi a conferintei Focus pe Agricultura, organizata de saptamanalul Business Review, a inclus discutii privind subventiile, reducerea TVA-ului, precum si beneficiile asocierii fermierilor in cooperative.

Achim Irimescu, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a discutat despre cum va arata PNDR-ul in perioada 2014-2020. In opinia acestuia, ar trebui sa existe scheme de sprijin pentru fermieri, mult mai bine focusate si concentrate, atat in ceea ce priveste platile directe cat si masurile prin care se vor realiza investitii in perioada 2014-2020, punand accent in special pe ajutorul care ar trebui oferit tinerilor fermieri.

Alaturi de reprezentantul Ministerului, in panelul de discutii s-a aflat si Nicolae Popa, Director General Adjunct, APDRP. Acesta a discutat despre faptul ca masurile de sprijin disponibile prin PNDR vor fi simplificate, beneficiarii vor avea acces mai usor la banii disponibili pentru investitii. In opinia acestuia, daca pana acum au existat proiecte evaluate de APDRP pe perioada unui an, sau chiar mai mult, in mod normal aceste proiecte ar trebui evaluate in aproximativ trei luni, dupa care ar trebui sa fie deja implementate de beneficiar.

Cea de a doua sesiune a conferintei, moderata de Stefan Padure, Director Executiv ARC / Presedinte APAR, a reunit membrii ai mediului privat de afaceri, si nu numai, precum Camelia Sucu, Proprietar Piata de Gros ABUNDIA, Dan Bota, Director al Diviziei de retail si retea teritoriala, Intesa Sanpaolo Bank, Florentin Bercu, Director Executiv, Federatia Nationala PRO AGRO, George Stanson, Business Manager Case IH&Steyer Balkans, Bibiana Stanciulov, Director General SONIMPEX. Acestia au discutat probleme specifice pe care le intampina, in principal in accesarea fondurilor europene, in extinderea afacerii si nu in ultimul rand in oferirea celor mai bune produse atat pe piata locala cat si cea externa. “Intregul mediu de afaceri si-a dat seama ca agricultura este o fata frumoasa. Ca se pot face bani frumosi. Bancile sunt doar o veriga in acest lant. Vom fi acolo unde este interes de business, acolo unde gasim business-uri sustenabile,” a explicat Dan Bota, Director al Diviziei de retail si retea teritoriala, Intesa Sanpaolo Bank.

“Mentalitatile fermierilor romani au inceput sa se schimbe, constientizand beneficiile asocierii in cooperative pentru a putea produce, procesa si comercializa eficient din punct de vedere economic,” a declarat Florentin Bercu, Director Executiv Federatia Nationala PRO AGRO.

“Pentru ca suntem in urma multora, trebuie sa mergem dupa modelul altora. Este un atu. Putem sa preluam know-how, tehnologie. Tot ce avem nevoie ca sa putem aplica,” a subliniat Camelia Sucu, Proprietar Piata de Gros ABUNDIA.

“Romania cumpara in jur de 1.800 de tractoare noi in fiecare an. In Polonia se vand in jur de 17.000. Accesul la materii prime de buna calitate nu este suficient pentru a oferi produse la o calitate ridicata. Pentru asta e nevoie de investitii. Daca Romania gaseste calea sa creasca numarul de masini agricole, performanta din curtea fermierului, atunci singur suntem pe calea cea buna,” a concluzionat George Stanson, Business Manager Case IH&Steyer Balkans.

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns