Recolta.eu: Soia nemodificată genetica ar putea acoperi cinci la sută din suprafața arabilă a țării

Recolta.eu: Soia nemodificată genetica ar putea acoperi cinci la sută din suprafața arabilă a țării

Potrivit spuselor liderului PROAGRO, Alexandru Jurconi, în România, suprafaţa cultivată cu soia a suferit oscilaţii puternice în ultimele două decenii, dar există capacitate de dezvoltare pentru noi varietăţi cu potenţial de producţie ridicat. Soia nemodificată genetic poate fi cultivată pe o suprafaţă de până la 5% din suprafaţa arabilă a ţării.

„Există o cerere solvabilă din partea retailului, ca expresie a cerinţelor consumatorilor care devint tot mai interesaţi de soia convenţională. Sunt convins că, începând cu anul viitor, producătorii români vor fi şi mai interesaţi de cultura de soia nemodificată genetic, ca urmare a implicarii PRO AGRO in proiectul Danube Soya. Va fi şi anul în care cultivatorii vor avea la îndemână mai multe instrumente financiare, atât europene, cât şi naţionale”, a afirmat marti, la Augsburg, Jurconi.  „Mă refer la posibilitatea acordării în PAC 2014-2020 a unui sprijin voluntar cuplat de cel puţin 2% din plafonul naţional, la care se adaugă un sprijin financiar suplimentar pentru culturile în conversie şi certificate ecologic, luând în calcul şi posibilitatea despăgubirii cultivatorilor prin intermediul Fondurilor Mutuale”.

Oficialul PRO AGRO crede în capacitatea staţiunilor de cercetare care au şansa extraordinară de a crea hibrizi cu potenţial de producţie ridicată.

„Numai aşa, în câţiva ani, va putea fi readusă cultura de soia nemodificată genetic în asolamentele fermelor şi asigurat, în România, necesarul de 700.000 de tone de soia anual”, a mai zis șeful PRO AGRO.

PRO AGRO va juca un rol-cheie în asigurarea comunicării între producătorii români de soia şi celelalte părţi interesate – unităţi de cercetare, productie primară, prelucrare, retaileri şi organizaţiile de consumatori. Rezultatul va fi un lanţ de aprovizionare integrat, dedicat cererii in crestere a consumatorilor UE pentru produsele alimentare obtinute din materii prime produse la nivel regional.

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns