Alex Jurconi, PRO AGRO: Federaţia noastră susţine etichetarea originii europene a cărnii proaspete de porc, pasăre şi oaie, dar se opune indicării locului creşterii şi sacrificării animalelor pe etichetă

Alex Jurconi, PRO AGRO: Federaţia noastră susţine etichetarea originii europene a cărnii proaspete de porc, pasăre şi oaie, dar se opune indicării locului creşterii şi sacrificării animalelor pe etichetă

Rediscutarea etichetării cărnii proaspete este un proiect uriaş ce impactează industria cărnii şi are drept obiectiv  creşterea încrederii consumatorului în produsele noastre. În acest sens  s-a mărit şi spaţiul de comunicare publică pe această temă.

Din punctul nostru de vedere, o etichetare detaliată a modului în care carnea este produsă şi procesată în ţările din Europa poate afecta industriile din ţările  emergente, cum este cea a ţării noastre. Mesajul care ar trebui să plece către consumator prin intermediul etichetei nu ar trebui să stea la baza deciziei de cumpărare, atâta timp cat se referă la unde a fost crescut sau sacrificat animalul din care carnea provine. Consumatorul trebuie să afle că pe întreg lanţul cărnii există aceleaşi condiţii de producţie si procesare, iar bunele practici agricole  şi industriale sunt aceleaşi în toate ţările UE.

Suntem de acord cu etichetarea originii europene („provenind din UE” sau ”provenind din afara UE”), deoarece în Europa, de la Helsinki la Lisabona şi de la Sofia la Stocholm avem un sistem unitar de siguranţă alimentară, care este diferit sau foarte diferit de cel al ţărilor din afara UE.

Nu credem că indicarea locului de creştere, sacrificare sau procesare a cărnii pe eticheta va spori încrederea consumatorului în produsele europene, ci va complica eticheta şi va creşte costurile de producţie.

În perspectivă, atenţia trebuie concentrată asupra construirii unei etichete simple şi convingătoare pentru a nu deruta consumatorul în procesul său de alegere.

***

Alex JURCONI, preşedintele PRO AGRO a făcut declaraţia în cadrul reuniunii Preşedinţiei Copa Cogeca din 28 noiembrie 2013.

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns