Liderii cooperativelor agroalimentare evidențiază cele mai bune modalități de a beneficia de creșterea economiilor emergente în cadrul Forumului Business al președinției Cogeca privind internaționalizarea

Liderii cooperativelor agroalimentare evidențiază cele mai bune modalități de a beneficia de creșterea economiilor emergente în cadrul Forumului Business al președinției Cogeca privind internaționalizarea

În contextul creșterii rapide a economiilor emergente, liderii prezenți la Forumul Business al președinției Cogeca privind internaționalizarea cooperativelor agroalimentare au subliniat diferite modalități de valorificare a noilor oportunități de piață.

Președintele Cogeca, Christian Pèes, a subliniat: „Consumul mai multor produse de bază ar trebui să crească în economiile emergente. De exemplu, în ceea ce privește produsele lactate, OCDE-FAO estimează o creștere a consumului cu aproximativ 30% până în 2021. OCDE prevede o creștere a cererii globale de alimente cu 60% până în 2050. În afara UE, cererea este mai mare decât în interiorul acesteia. Cooperativele agricole, care ajută agricultorii să își comercializeze produsele și să le adauge valoare, trebuie să fie în măsură să valorifice aceste oportunități. Cooperativele internaționale trebuie să găsească modalități de a aduce valoare adăugată pe piețele internaționale. Acestea își pot extinde modelele de afaceri care și-au dovedit deja eficiența pe piețele din europene. Acestea trebuie să coopereze cu agricultorii locali, cu distribuitorii, comercianții cu amănuntul și să înțeleagă nevoile și preferințele consumatorilor locali.”

Bernard OOSTEROM, președintele FloraHolland (NL), José Manuel RODRÍGUEZ BORDALLO, director general al AGRO SEVILLA (ES), Juha RUOHOLA, vicedirector executiv al ATRIA (FI), Ludovic SPIERS, director general al AGRIAL (FR)au prezentat diferite modalități de colaborare în viitor în cadrul unei dezbateri cu experții și au subliniat: „În viitor, cooperativele vor continua să fuzioneze, însă vor stabili și alte forme de colaborare. Acestea ar trebui să colaboreze în special cu partenerii din lanțul alimentar.” Numărul cooperativelor transfrontaliere (cooperative cu membri din toate țările furnizoare) este în creștere, existând 46 de cooperative de acest tip în UE. De asemenea, există 45 de cooperative internaționale în UE (cooperative cu membri dintr-o singură țară și furnizori în alte țări).

În încheiere, dl Pees a explicat: „Cooperativele traversează granițele naționale pentru a realiza economii de scară și a obține mai multă putere de piață, ca răspuns la creșterea concentrării din lanțul de aprovizionare alimentară, fiind nevoite să facă față puterii uriașe de cumpărare a câtorva distribuitori. Pentru a avea o colaborare reușită cu agricultorii din alte țări, structurile de producție și întreprinderile trebuie să fie similare, iar proximitatea, aspectele geografice, culturale și lingvistice prezintă o importanță la fel de mare. Pe fondul noilor provocări cu care se confruntă agricultorii și cooperativele, competitivitatea și utilizarea noilor oportunități de piață sunt esențiale.”

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns