Praesidium-ul Confederaţiei Generale a Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeană (COGECA) a aprobat conceptul și programul primului proiect european de formare a liderilor de cooperativă, formulat în colaborare cu Academia Wageningen. Programul de formare va fi organizat la Bruxelles (la sediul Copa-Cogeca) în perioada 2 – 4 martie 2014.
La acest program european de formare vor fi dezbătute numeroase aspecte referitoare la strategia comercială, cadru legal, finanțare, guvernare, lanț alimentar, dar și lucrări bazate pe studii de caz naționale și sectoriale. Formatorii provin din diferite Universitați ale UE și din exterior (SUA).
Potrivit spuselor lui Florentin BERCU din cadrul PRO AGRO, de acum înainte, managerii cooperativelor agricole din România pot beneficia de un program european pentru formarea liderilor de astfel de forme asociative datorită apartenenţei PRO AGRO la COPA-COGECA.
Cooperativele agricole din România au nevoie de o campanie intensă de informare şi promovare prin care trebuie să fie explicat foarte clar că membrii vor decide împreună paşii pe care îi vor urma în dezvoltarea şi eficientizarea activităţii pe care o desfăşoară.
În opinia lui Bercu, este necesară inclusiv îmbunătăţirea legislaţiei cooperativelor agricole în vigoare şi aplicabilitatea ei. Practic, este nevoie ca toţi reprezentanţii cooperativelor agricole să vină cu propuneri, soluţii, care să fie aplicabile în condiţiile economice actuale ale ţării nostre, care împreună cu jurişti şi specialişti ai Ministerului Agriculturii şi Finanţelor să fie transpuse într-o lege perfectibilă, care să încurajeze dezvoltarea şi funcţionarea cooperativelor agricole din România. Este nevoie însă de o bună pregătire a managerilor de cooperative.
„Este primordial să avem o lege pentru creditarea cooperativelor. Trebuie introduse în legislaţia agricolă, în nomenclatorul băncilor şi recunoşterea lor ca forme juridice, pentru a putea obţine credite şi pentru a dezvolta activităţi de procesare în cadrul cooperativelor, şi nu numai, atât de necesare sectorului agricol românesc.
Avem nevoie de un ghid optim de funcţionare a cooperativelor agricole din România, realizat cu aportul şi experienţa cooperativelor funcţionale care să se găsească în 2-3 exemplare în fiecare localitate din mediul rural.
Calitatea produselor noastre este intangibilă, iar cooperativele româneşti trebuie să pună accent pe aceast atribut, pe logistică şi seriozitate pentru a produce valoare adaugată”, a precizat Bercu.
Începând cu data de 1 septembrie 2013, Federaţia Naţională PRO AGRO este membru cu drepturi depline al COPA – COGECA şi GEOPA. Aceasta reprezintă interesele producătorilor agricoli, sectorului de aprovizionare şi comercializare din industria agroalimentară în proporţie de 70%, iar GEOPA este sindicatul investitorilor din agricultură. Apartenţa PRO AGRO la COGECA este o facilitate pentru cooperativele agricole româneşti, nefiind necesară o cotizaţie suplimentară faţă de costurile pentru COPA, conform protocolului semnat între COPA şi COGECA.
Despre autor