Alex Jurconi, preşedinte PRO AGRO: 4.000 de angajaţi ai serelor ar putea intra în şomaj în plina iarnă datorită majorării preţului gigacaloriei , de către RADET

Alex Jurconi, preşedinte PRO AGRO: 4.000 de angajaţi ai serelor ar putea intra în şomaj în plina iarnă datorită majorării preţului gigacaloriei , de către RADET

Decizia de majorarea a preţului gigacaloriei cu 40% de la 1 ianuarie 2014, de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, este o ameninţare reală pentru producătorii de legume care folosesc energia termică produsă de societatea RADET.

Acestă situaţie ar putea aduce falimentul chiar şi în cazul producătorilor mari. De exemplu, cea mai mare seră de producere a legumelor din Europa, LEOSER SA, membră a federaţie PRO AGRO, este nevoită să închidă activitatea pe cele 150 hectare. Ar putea fi trimişi în şomaj, chiar în plină iarnă, 4.000 de angajaţi. Dacă ne gândim că în proporţie covârşitoare aceşti angajaţi sunt unica sursă de venit a familiei, atunci vorbim de peste 15.000 de persoane care rămân fără venituri într-o perioadă a anului extrem de grea. În acest context, în anul 2014 preţul legumelor ar putea creşte cu 50%, iar de pe piaţă vor dispărea peste 100 000 de tone de legume româneşti, făcând loc “apreciatelor” legume turceşti. Totodată se sistează exportul a 40.000 tone de legume în sezonul rece, nemaiputând concura cu legumele subvenţionate din celelalte ţări producătoare.

PRO AGRO susţine cu tărie un preţ preferenţial al gigacaloriei furnizat producătorilor de legume de sere încălzite. Considerăm că decizia de majorare a fost luată de către Consiliul General fără a avea puse la dispoziţie toate informaţiile şi de aceea suntem pregătiţi să deschidem un dialog imediat cu primarul general al capitalei, domnul Sorin Oprescu. Vrem să explicăm în mod clar care sunt implicaţiile unei astfel de hotărâri care nu ţine cont, în mod responsabil, de toţi jucătorii din piaţa specifică. Considerăm incorect ca producătorii de legume de sere încălzite să plătească prin preţuri crescutepierderile economice ale RADET.

Ţările din Uniunea Europeană au pus la dispoziţia sectorului de producţia a legumelor, preţuri preferenţiale la gaze şi agent termic, acest sector fiind  unul de interes naţional si strategic.

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns