COPA-COGECA CERE O MAI INTENSĂ PROMOVARE A EXPORTURILOR

COPA-COGECA CERE O MAI INTENSĂ PROMOVARE A EXPORTURILOR

COPA-COGECA CERE O MAI INTENSĂ PROMOVARE A EXPORTURILOR ȘI ADOPTAREA UNOR MĂSURI SPECIFICE PENTRU ATENUAREA PRESIUNII RESIMȚITE DE PRODUCĂTORII AFECTAȚI DE EMBARGOUL IMPUS DE RUSIA ASUPRA EXPORTURILOR AGRICOLE ALE UE

Cu ocazia unei întâlniri la nivel înalt cu Președinția italiană, Copa-Cogeca a salutat măsurile adoptate de UE în vederea reducerii presiunilor resimțite de producătorii europene de fructe, legume și lactate în urma embargoului rus asupra exporturilor europene, în valoare de 11 miliarde de euro, însă a cerut adoptarea unor măsuri suplimentare, cu un caracter mai specific, inclusiv în sectorul cărnii de porcine, pentru a preveni o prăbușire a întregului sector agricol.

Contextul declarației este dezbaterea pe marginea chestiunii care a avut loc astăzi, la Luxemburg, în rândul miniștrilor agriculturii.Luând cuvântul la Luxemburg în numele Copa-Cogeca, Albert Jan Maat a avertizat: „Criza nu s-a produs din vina sectorul agricol al UE dar tocmai acesta plătește prețul. Criza are la bază chestiuni de politică internațională. Agricultorii și cooperativele agricole europene trebuie, prin urmare, să nu fie lăsați să facă față singuri poverii pe care aceasta o implică. Sunt necesare fonduri suplimentare din afara bugetului Politicii Agricole Comune (PAC).

Acesta a adăugat: „Având în vedere scăderea prețurilor cu peste 50% în anumite cazuri, criza a demonstrat că trebuie să accelerăm utilizarea instrumentelor de gestiune a crizei, în cazul tulburărilor severe ale pieței. Aplicarea articolului 222 a PAC este necesară pentru a le permite organizațiilor de producători, cum ar fi cooperativele agricole, să reacționeze rapid. Trebuie, de asemenea, să încurajăm campaniile de promovare a exporturilor pentru a stimula cererea și pentru a găsi noi piețe de desfacere pentru produsele noastre. Birocrația trebuie redusă, iar barierele netarifare din calea comerțului trebuie combătute”.  

Subliniind măsurile necesare în fiecare sector, dl Maat a declarat: „Deoarece exportăm în mod normal 24% din valoarea totală a cărnii de porcine europene în Rusia, acest sector suferă de câteva luni deja ca urmare a embargoului. Trebuie adoptate măsuripentru ameliorarea situației, în special în cazul produselor specifice, cum ar fi grăsimea și subprodusele. De asemenea, ar trebui create și campanii de promovare a cărnii de porcine”.

În ceea ce privește sectorul european al fructelor și legumelor, dl Maat a declarat: „Măsurile adoptate până acum de instituțiile UE în sector constituie un important pas înainte, sporind încrederea organizațiilor de producători.Pachetul astfel introdus oferă fonduri europene pentru retragerea produselor de pe piață în vederea distribuirii lor în mod gratuit, de exemplu, către organizațiile de caritate, pentru utilizarea lor în scopuri nealimentare sau pentru recoltarea înainte de coacere.Cu toate acestea, deoarece 29% din exporturile europene de fructe și legume sunt exportate în mod normal în Rusia, iar prețurile au scăzut cu până la 50% în anumite cazuri, sunt necesare măsuri specifice suplimentare, în special pentru a preveni o scădere și mai mare a prețurilor și a veniturilor. Avem, în special, nevoie de măsuri temporare care să se aplice și după decembrie 2014 pentru toate fructele și legumele eligibile și în mod retroactiv. Este, de asemenea, necesar un program specific de defrișare pentru anumite soiuri și specii de fructe”.

„În sectorul lactatelor, cumpărătorii amână deciziile de achiziție cât mai mult posibil, din cauza instabilității pieței europene a lactatelor. Prin urmare, mă declar dezamăgit de faptul că Comisia UE a decis să suspende brusc, la începutul lunii septembrie, schema de ajutor pentru stocarea privată a brânzeturilor. Aceasta ar trebui să rămână deschisă pentru țările puternic afectate de embargo. Având în vedere această situație dificilă, este nevoie și de un anumit grad de flexibilitate la nivel național, pentru recuperarea taxei pe excedent de către cei afectați. Nu în cele din urmă, există riscul ca prețul de referință pentru lapte la nivelul UE să ducă la scăderea prețurilor laptelui mult sub nivelul costurilor de producție. Prețul de intervenție pentru lapte trebuie, prin urmare, să fie crescut în mod urgent, luându-se astfel în calcul costurile de producție tot mai mari”, a conchis acesta.

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns