Extinderea sancțiunii UE împotriva Rusiei pe o perioadă de încă șase luni (până la 31 ianuarie 2016)

Extinderea sancțiunii UE împotriva Rusiei pe o perioadă de încă șase luni (până la 31 ianuarie 2016)

COMUNICAT DE PRESA AL COMISIEI EUROPENE din 22 iunie 2015 privind extinderea sancțiunii UE împotriva Rusiei pe o perioadă deîncă șase luni (până la 31 ianuarie 2016).

Memento al măsurilor restrictive ale UE:

• măsuri diplomatice;

• înghețarea activelor și interzicerea acordării de vize;

• restricții pentru Crimeea și Sevastopol;

• măsuri care vizează cooperarea sectorială și schimburile cu Rusia (sancțiuni „economice”);

• Măsuri privind cooperarea economică.

Prezentare generală

Uniunea Europeană işiconcentrează eforturile asupra  escaladării  crizei din Ucraina. UE face apel la toate părțile să continue angajarea într-un dialog semnificativ și cuprinzător care să conducă la o soluție durabilă pentru a proteja unitatea și integritatea teritorială a țării și să depună eforturi pentru a asigura un viitor stabil, prosper și democratic pentru toți cetățenii Ucrainei. UE a propus, de asemenea, să accelereze sprijinul pentru reforme economice și politice in Ucraina.

O reuniune extraordinară a Consiliului Uniunii Europene din 03 martie 2014 a condamnat încălcarea clară a suveranității și integrității teritoriale ucrainene prin acte de agresiune de către forțele armate ruse, precum și autorizarea dată de Consiliul Federației din Rusia la 1 martie pentru utilizarea forțelor armate pe teritoriul Ucrainei. UE a solicitat Rusiei să-și retragă imediat forțele armate în zonele de staționare permanentă, în conformitate cu Acordul privind statutul și condițiile de Flotă al Mării Negre (staționarea pe teritoriul Ucrainei- 1997).  

De asemenea, UE este în continuare pregătită pentru a renegocia cu Rusia, dar numai in condiţiile găsirii unei soluţii crizei din Ucraina.

Măsuri diplomatice

• În loc de summit-ul G8 de la Soci, a avut loc o reuniune  G7  la Bruxelles, in 4-5 iunie.

Țările UE  au sprijinit suspendarea negocierilor Rusiei  de aderare  la OCDE și  la Agenția Internațională pentru Energie.

• Summit-ul  UE-Rusia a fost anulat și statele membre ale UE au decis să nu inițieze summiturile bilaterale periodice. Discuții bilaterale cu Rusia în materie de vize, precum și cu privire la noul acord dintre UE și Rusia au fost suspendate. În plus, o re-evaluare a programelor de cooperare UE-Rusia este in prezent in curs de desfasurare pentru punerea  în aplicare a programelor de cooperare bilaterale și regionale ale UE.

Măsuri restrictive (înghețarea activelor și interzicerea acordării de vize):

• înghețarea activelor și interdicțiile de viză se aplică la 151 persoane în timp ce 37 persoane sunt supuse la o înghețare a activelor lor în UE. Această măsură include 145 de persoane și 24 de entități responsabile de acțiuni împotriva integrității teritoriale a Ucrainei, șase persoane care oferă sprijin sau beneficiază ca de decizie din Rusia și 13 entități din Crimeea și Sevastopol, care  care au beneficiat de un transfer de proprietate contrară dreptului ucrainean.

Restricții pentru Crimeea și Sevastopol.

UE nu recunoaște anexarea Crimeei și Sevastopolului – au fost impuse următoarele restricții :

• UE a adoptat o interdicție asupra importurilor originare din Crimeea și Sevastopol ; nu se pot face activităţi decât pe baza  unui certificat de origine din partea autorităților ucrainene.

• Investițiile  în Crimeea sau Sevastopol  sunt scoase   în afara legii.

Europenii și companiile cu sediul în UE nu mai poate cumpara imobiliare sau entități în Crimeea, finanța companii din Crimeea sau servicii de aprovizionare conexe.

• În plus, operatorii din UE nu vor mai putea oferi   servicii de turism pentru  Crimeea sau Sevastopol. În special, navele de croazieră din Europa ar putea să nu mai ancoreze in porturile din peninsula Crimeea, cu excepția cazurilor de urgență. Aceasta se aplică tuturor navelor deținute sau controlate de un european sau care arborează pavilionul unui stat membru.

• A fost, de asemenea, interzis  exportul anumitor produse  și tehnologii spre companiile din Crimeea sau pentru utilizarea în Crimeea. Acestea se referă la sectoarele transport, telecomunicații și energie- sau de prospectare, explorare și extracție a resurselor de petrol, gaze și minerale. Nu trebuie să fie furnizate servicii de asistență, de brokeraj, de construcții sau de inginerie tehnică legate de infrastructura în aceleași sectoare.

La 19 iunie 2015, Consiliul a extins măsurile restrictive ale UE, ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei  și Sevastopolului  până  in 23 iunie 2016.

Crimeea: UE extinde restricțiile răspuns la anexarea ilegală

Regulamentul (UE) nr 1351/2014 privind măsuri restrictive în răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului.

Măsuri care vizează cooperarea sectorială și schimburile cu Rusia (sancțiuni „economice”):

• cetățenii și întreprinderile din UE nu mai poate cumpăra sau vinde noi obligațiuni, capitaluri proprii sau instrumente financiare similare, cu o scadență mai mare de 30 zile, emise de:

o cinci mari bănci rusești de stat, filialele lor din afara UE și cele care acționează în numele acestora sau sub controlul lor.

o trei mari companii energetice din  Rusia și

o trei mari companii de apărare din Rusia.

• Servicii privind emiterea unor astfel de instrumente financiare, de exemplu, brokeraj, sunt, de asemenea, interzise.

• Embargo privind importul și exportul de arme și materiale conexe de la / catre Rusia, acoperind toate punctele de pe lista militară comună a UE.

• Interzicerea exporturilor de mărfuri cu dublă utilizare și tehnologii pentru uz militar din Rusia sau utilizatorilor finali ruse militare, inclusiv toate elementele din lista UE de produse cu dublă utilizare. Exportul de bunuri cu dublă utilizare a nouă societăți mixte de apărare este, de asemenea, interzise.

Extinderea măsurilor restrictive ale UE pentru Rusiaşiin domeniul alimentar : este foarte probabil să se extindă embargoul .

(Sursa : U.E.C.B.V.)

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns