(stiriagricole.ro) Pentru a face fata perioadelor tot mai lungi de seceta, Ministerul Agriculturii are un proiect ambitios prin care intentioneaza sa construiasca, la nivel national, 14 centre regionale de colectare a apei, prin intermediul carora sa poata iriga, in sistem gravitational, cat mai multe suprafete din sudul tarii.
„Avem un proiect la nivel national cu cel putin 14 centre regionale, astfel incat sa captam apa in momente de exces si sa o utilizam vara atunci cand avem deficit. De asemenea, avem un proiect de a construi infrastructura principala de irigatii pornind de la Portile de Fier II, prin interiorul tarii, astfel incat sa putem sa avem toata zona de sud cuprinsa in acest sistem de irigare gravitational”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.
Cu toate acestea, Daniel Botanoiu atrage atentia ca nu doar modernizarea infrastructurii de irigatii ar trebui sa ne preocupe, ci si existenta apei, in contextul in care debitul Dunarii a scazut foarte mult in ultima perioada.
„Intodeauna cand avem in vedere infrastructura de irigat, in primul rand trebuie sa ne gandim la un lucru foarte important: poti sa ai o infrastructura extrem de moderna si sa nu ai apa. Uitati-va la ce s-a intamplat recent cu Dunarea. Atata timp cat nivelul apei a ajuns la 2.700 metri cubi pe secunda, este un nivel extrem de scazut. Agricultura este in urma consumului de apa a populatiei si a sistemului energetic. Nu poti sa lasi centrala de la Cernavoda fara apa, pentru ca in secunda doi suntem deja resturi”, a mai spus Daniel Botanoiu.
O alta problema a fermierilor este si costul apei, acesta ajungand deseori la 400 de lei pentru o mie de metri cubi de apa, adica pentru o cantitate care isi da posibilitatea sa uzi, de doua ori, un singur hectar.
„Purtam in prezent discutii pentru parteneriate cu investitori din China, Statele Unite, statele arabe, Israel, pentru a putea realiza investitii majore in infrastructura principala de irigatii. De asemenea, avem si proiectul depus pe planul Juncker, unde vom avea un raspuns undeva in luna septembrie. Pe langa acestea, am solicitat ca de la bugetul Agriculturii sa existe, distinct, un buget de 150 de milioane de euro care sa fie utilizat numai pentru investitii in sistemul de irigat si nu in desecare sau in corectarea eroziunii solului”, a mai declarat, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Botanoiu.
In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile. Cu toate acestea, exista regiuni in care agricultorii nu au putut folosi sistemele de irigatii din cauza preturilor prea mari la apa si energie. Un asemenea exemplu se poate intalni in Moldova, unde chiar daca exista o suprafata functionala a sistemului de irigatii de 60.000 de hectare, doar 250 de hectare au fost irigate in ultimele doua luni.
Despre autor