(agrointel.ro) Ministrul agriculturii Daniel Constantin a anunțat astăzi primul pas pentru refacerea sistemului de irigații al României. Este vorba despre o alocare de 145 de milioane de euro pe care Guvernul României o va da de la bugetul stat către ANIF. Banii vor fi virați doar dacă Planul Juncker nu va include și irigațiile din țara noastră.
Tranșa de 145 de milioane de euro ar urma să reprezintă suma ce urmează să fie alocată anual pentru infrastructura principală de irigații, ministrul Daniel Constantin precizând că acest lucru presupune ca și guvernele următoare, indiferent de culoarea politică, să respecte acest pact și să continue programul de finanțare.
”După ce vom termina acest program de reabilitare a infrastructurii principale de irigații, unde sper să avem acordul tuturor partidelor politice, să putem să irigăm în România 1,5 milioane de hectare și astfel vom limita eventualele pierderi. Mai mult, în paralel, cu aceste sisteme care au fost construite în anii ’69-’70, ne gândim și la altele precum rezerva de apă din bazinele de colectare existente astăzi la acele baraje pentru energie și pentru alimentarea orașelor, iar acolo unde nu avem sursa importantă de apă, să putem să irigăm și din aceste bazine. De asemenea, am ridicat o problemă și vrem să avem o discuție serioasă cu Ministerul Mediului, în ceea ce privește folosirea apei din pânza freatică, pentru că acum nu se poate”, a mai spus Daniel Constantin.
El a reiterat că pentru reabilitarea sistemului principal de irigaţii este nevoie de un miliard de euro, sumă care ar putea fi recuperată în trei ani. ”Valoarea despăgubirilor cauzate de secetă în 2007 a fost de 370 de milioane de euro, iar noi vorbim de un miliard de euro necesar pentru a investi în infrastructura de irigaţii. În trei ani cu secetă, din păcate, dăm despăgubiri cât am avea nevoie pentru a reabilita sistemul de irigaţii, care ne va ajuta pe o perioadă de 40-50 de ani”, a spus Constantin.
Ministrul agriculturii a precizat și că fermierii pot accesa 600 de milioane de euro pentru infrastructura secundară de irigații. Proiectele nu necesită confinanțare, fiind acoperit 85% din bani de la UE și 15% din resurse de la bugetul de stat.
Despre autor