Emil Dumitru: Fermierii romani primesc mai putin cu 50 euro/tona de porumb decat cei din UE

Emil Dumitru: Fermierii romani primesc mai putin cu 50 euro/tona de porumb decat cei din UE

Presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Emil Dumitru, si-a exprimat recent nemultumirea cu privire la pretul de achizitie pe care traderii din Romania il lanseaza in piata la productiile de porumb si de floarea soarelui, precizand ca diferenta dintre porumbul vandut la noi si restul tarilor UE este de peste 50 euro/tona.

„Sunt profund nemultumit de modul in care functioneaza filierele de produs in Romania si in care traderii care detin peste 51% din capacitatile de depozitare ale Romaniei inteleg sa creeze un parteneriat cu fermierii romani si sa isi imparta in mod echitabil profitul pe filiera de produs. Spre exemplu, la porumb, discutam astazi la bursa MATIF din Franta de o cotatie bursiera de 180 de euro pe tona, iar in Romania de 160-161 de euro pe tona, pretul la Constanta, adica un pret de achizitie la fermieri de numai 138 de euro pe tona, ceea ce este inacceptabil din punctul meu de vedere ca presedinte de federatie reprezentativa. De aceea l-am rugat pe domnul ministru al Agriculturii sa medieze o discutie vizavi de modul in care se poate forma diferit pretul la cereale fata de ceea ce se intampla in alte state din UE.

In conditiile in care suntem pe o piata concurentiala trebuie sa avem aceleasi cheltuieli, care se pare ca noua ne cresc exponential de la an la an, dar trebuie sa avem si aceleasi venituri ca sa putem fi competitivi”, a explicat Emil Dumitru, conform Agerpres.

Presedintele Federatiei Nationale Pro Agro a precizat ca, in general, depozitarii practica o anumita abordare fata de fermierul roman, argumentand ca ofera un pret mai mic pentru ca vanzarea ar avea costuri suplimentare.

„Nu este adevarat ca ar avea costuri suplimenatre. Certificatul de depozit ca instrument de garantare a productiei trebuie utilizat in exclusivitate de catre fermieri, nu de catre depozitari, pentru ca toate riscurile pe productia agricola le are fermierul”, a spus Emil Dumitru.

In opinia lui Emil Dumitru, o alta piata in care nu functioneaza filiera pe produs este cea a laptelui, in contextul in care procesatorii au pretentii exagerate in privinta calitatii laptelui achizitionat din Romania comparativ cu laptele achizitionat din comertul comunitar.

„Pe piata laptelui asistam la o decapitalizare a fermierului, a crescatorului de vaci de lapte, unde procesatorul are pretentii exagerate in privinta calitatii laptelui achizitionat din Romania, iar ceea ce cumpara din comertul comunitar este cu totul altceva. La grau, de exemplu, depozitarii nu se leaga de calitate, pentru ca Romania are o calitate foarte buna anul acesta, insa cred ca mai degraba este o intelegere la nivelul traderilor care considera ca isi pot rotunji beneficiile jucand in piata cerealelor din Romania, dar fara sa tina cont de faptul ca profitul pe filiera de produs trebuie sa fie impartit intr-un anumit mod cat mai echitabil. As vrea sa ne explice traderii care sunt cheltuielile lor operationale, cat costa transportul pana in port la Constanta si de ce este diferenta atat de mare intre bazinul Marii Negre la cotatiile bursiere si cele din alte state membre”, a mai spus presedintele Pro Agro, conform sursei citate.

Pe data de 27 august, a avut loc la Ministerul Agriculturii o intalnire intre producatorii agricoli si traderii de cereale, pentru a analiza preturile practicate de depozitari pe piata din Romania.

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns