PRO AGRO și L.U.A.I.R. CONDAMNĂ RESPINGEREA LEGII IRIGAȚIILOR

PRO AGRO și L.U.A.I.R. CONDAMNĂ RESPINGEREA LEGII IRIGAȚIILOR

Prima lege organică ce încurajează investițiile în infrastructura principală de irigații din România a fost respinsă în Parlamentul României, legislativul se pare că nu a înțeles importanța adoptării unei astfel de măsuri care să dea o șansă de reabilitare sectorului irigațiilor.

PRO AGRO și L.U.A.I.R. sunt profund nemulțumite de modul în care a fost tratat un astfel de proiect de act normativ care avea rolul de a finanța investițiile în infrastructura principală de îmbunătățiri funciare. 

Nu înțelegem de ce, după o dezbatere de 6 luni în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Camerei Deputaților ce s-a finalizat cu o serie de amendamente benefice sectorului agricol românesc, iar mai apoi cu aviz pozitiv din partea acestora, legea nu a mai fost adoptată și în plen.

Proiectul de lege aducea ca noutate prevederea expresă prin care suma de 145 mil. euro pentru anul 2016 în vederea începerii reabilitării infrastructurii principale de irigații, de la bugetul statului, ce va încuraja atragerea de fonduri europene de către O.U.A.I.-uri cât și reorganizarea fermierilor în astfel de forme de asociere.

Prin respingerea acestei legi vitale fermierilor aflați în areale irigabile și pentru asigurarea necesarului de hrană a populației, cu preponderență a proteinei vegetale prin cultivarea soiei, se anulează soluțiile identificate pentru darea în administrare a infrastructurii de irigații către O.U.A.I.-uri pentru a fi întreținute, modernizate și exploatate, introducerea unui abonament prin care statul se obligă să pompeze apă pe canalele principale de irigații, preluarea costurilor energiei electrice, pentru paza și întreținerea unităților componente ale sistemului național de îmbunătățiri funciare.

Acest proiect de lege reprezintă soluția pentru a stimula investițiile în sistemul de irigații, desecări, drenaje, atragerea fermierilor încă neasociați și posibilitatea de a se putea ajunge la o suprafață irigată de aproximativ 800.000 ha într-o perioadă de 7 ani, proiect vital pentru menținerea producției agricole naționale și revigorarea agriculturii României.

Federația Națională PRO AGRO și Liga Utilizatorilor de Apă pentru Irigații apreciază demersurile făcute de Ministerul Agriculturii în vederea îmbunătățirii legislației cu privire la infrastructura de irigații însă ne aflăm în situația în care munca pentru elaborarea proiectului de act normativ la care au participat organizațiile reprezentative din sectorul agricol românesc este fără finalitate.

Ca o observație de luat în considerare, România încă nu deține un răspuns din partea C.E. cu privire la finanțarea infrastructurii principale de irigații prin planul Junker și pentru transparență va trebui ca, pentru fiecare an, în care se vor finanța aceste investiții trebuie să fie făcute publice care sunt obiectivele de investiții finanțate.

Solicităm sprijinul Guvernului, Președinției, Camerei Deputaților și Senatului, în identificarea unei soluții, în regim de urgență, prin care să se promoveze această inițiativă legislativă vitală agriculturii românești.

Odată cu proiecția noului buget se impune alocarea în mod distinct a sumei de 145 mil. euro pentru demararea investițiilor în infrastructura principală de irigații desecări, drenaje din România și asigura buna funcționare a sistemului de irigații începând cu anul viitor.

Considerăm că se impune inițierea unei dezbateri publice prin care să se adopte un pact prin care sectorul de irigații să fie finanțat pe următorii 7 ani indiferent de structura guvernamentală existentă la un anumit moment dat.

Menținerea și extinderea suprafeței irigate în România și combaterea efectelor climatice negative abătute asupra țării noastre în ultima perioadă sunt imposibile prin respingerea acestei legi.

Federația Națională PRO AGRO, București, 2015

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns