Organizațiile membre în Federația Națională PRO AGRO și Asociația Crescătorilor de Vaci “HOLSTEINRO”, Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Balţată Românească” Tip Simmental, Federația Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţia Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud din România și Centrul de Comunicare al Fermierilor din România apreciază pozitiv inițiativa legislativă a Domnului Senator Ovidiu Liviu DONȚU de a reglementa procentual comercializarea produselor agroalimentare autohtone prin intermediul unităților de comercializare tip cash and carry prezente în România considerând o cotă obligatorie la raft de cel puțin 51% corespunzătoare categoriilor carne, legume și fructe din producția românească.
Atragem atenția prin intermediul prezentului comunicat de presă asupra necesității extinderii gamei de produse provenite din lanțul alimentar scurt pentru care să se aplice această măsură, enumerând: laptele și produsele lactate, produse de morărit și panificație, miere și produse apicole destinate consumului uman, produse de larg consum procesate industrial (ulei, zahăr).
Conform proiectului legislativ supus atenției publice de către Senatul României, ieri 06.10.2015, se iau în calcul derogări de la prevederile generale, pentru lunile în care sectorul agroalimentar românesc nu are posibilitatea de a furniza cantitățile necesare acoperirii procentului de 51%. În complementaritate cu această prevedere Federația Națională PRO AGRO și partenerii săi anterior amintiți supun atenției necesitatea calculării punctuale a cotelor procentuale de expunere la raft a produselor agroalimentare astfel încât să fie într-o imediată concordanță cu capacitatea de producție a României.
Capacitatea de producție și livrare a multor categorii de produse agroalimentare din România poate asigura un procent mai mare de 51%. Prin adoptarea noile măsuri propuse se va reuși stimularea producției, creșterea calității ofertei către consumatorul final, crearea de noi locuri de muncă și implicit scăderea ratei șomajului, creșterea încasărilor la Bugetul de stat și, nu în ultimul rând, păstrarea banilor în circuitul economic național.
Un rol important în reglementarea piețelor și încurajarea consumului de produse agroalimentare autohtone este deținut de îmbunătățirea legislației organizațiilor interprofesionale pe filiera de produs și întărirea rolului acestora, după modelul celorlalte state europene. Federația Națională PRO AGRO, prin membrii săi afiliați și susținătorii prezentului demers, va transmite Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în perioada imediat următoare, solicitările de mai sus, în vederea îmbunătățirii competitivității, operativității și dezvoltării sectorului agroalimentar românesc.
Totodată, tragem un semnal de alarmă asupra trasabilității produselor autohtone în vederea informării corecte a consumatorului final. Atenționăm, pe această cale, Corpul de control al M.A.D.R., Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea pentru Protecția Consumatorului, Consiliul Concurenței și conducerea marilor lanțuri de retail asupra existenței, pe piața din România, a unor mărfuri care poartă denumirea de ”românești” însă care au o altă origine.
Prin apelul nostru dorim să încurajăm producția autohtonă și lanțurile de aprovizionare, care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală, precum şi relaţii geografice şi sociale strânse între producători şi consumatori.
om reveni în atenția dumneavoastră, în cel mai scurt timp posibil, cu detalii referitoare la demersurile Federației Naționale PRO AGRO și ale partenerilor menționați în comunicatul de față, de susținere a proiectului legislativ în discuție.
- Federația Națională PRO AGRO,
- Asociația Crescătorilor de Vaci ”HOLSTEINRO”,
- Asociaţia Crescătorilor de Vaci ”Balţată Românească” Tip Simmental,
- Federația Crescătorilor de Bovine din România,
- Asociaţia Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud din România,
- Centrul de Comunicare al Fermierilor din România
București, 2015
Despre autor