ARC: DECLARAŢIE DE PRESĂ

ARC: DECLARAŢIE DE PRESĂ

Asociatia Română a Cărnii a luat act cu surprindere de concluziile evaluării Organizatiei Mondiale a Sănătătii (OMS) care pretinde nici mai mult nici mai putin că preparatele din carne ar fi cancerigene iar carnea rosie,”probabil” cancerigenă.

Ne manifestăm indignarea fată de usurinta cu care aceste studii sunt aruncate pe piată, fără niciun discernământ si fără nicio rigoare stiintifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informatii alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piată alimentară care si asa este afectată de concurenta neloială pe care o fac evazionistii fiscali.

Da, suntem de acord, este nociv pentru sănătate să consumi preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizati, nerespectând normele de sigurantă alimentară, depozitate impropriu, si lista poate continua. Acesta este adevăratul pericol pentru sănătatea românilor, si Asociatia Română a Cărnii s-a implicat activ pentru a scoate din piată asemenea produse, inclusiv prin sustinerea reducerii TVA la carne si preparate din care, aplicată de la 1 iunie 2015. Acest gen de studii care generalizează existenta unui risc într-un mod lipsit de fundament real nu face decât să anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii români dar si populatia l-au asteptat atâtia ani.

Facem apel la presa responsabilă din România, la liderii de opinie de bună-credintă, să analizeze critic toate aceste evaluări ale OMS si să aibăîn vedere si punctul nostru de vedere. Nu dorim să ignorăm riscurile la adresa sănătătii pe care orice exces alimentar le pot aduce. Dar generalizările de acest gen nu sunt de dorit, mai ales în cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent iar panica se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat. Este suficient să amintim căîncepând cu anii `70, era aproape imposibil să te opui unei generalizări că bolile cardiovasculare sunt legate direct si fără nicio nuantă de consumul de grăsimi saturate din produsele de origine animală. Asa cum credem că stiti, o această generalizare a fost infirmată partial în urma studiilor date publictitătii în ultimii ani, opinia majoritătii comunitătii stiintifice fiind mult mai nuantatăîn prezent.

Mesajul nostru fără echivoc este următorul: Să nu ne jucăm cu securitatea alimentară a românilor prin aruncarea pe piată a unor informatii alarmiste, să nu punem in pericol industria alimentară a României care dă de lucru zecilor de mii de compatrioti si care, împreună cu agricultura si zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul României.

În continuare vă prezentăm cele mai importante concluzii ale comunicatului de presă emis de către CLITRAVI, Centrul de Legătură pentru Industria de Procesare a Cărnii din UE.

–        Industria de Procesare a Cărnii consideră inoportun să se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer. Este un subiect foarte complex care poate să depindă de combinatia mai multor factori precum vârsta, mostenirea genetică, dieta, mediul înconjurător si stilul de viată. Niciun grup specific de alimente care defineste riscurile asociate cu sănătatea nu poate fi luat în consideratie singular, ci dieta ca întreg, împreună cu alti factori

– Expertii în sănătate, asociatiile de medici si oficialitătile recomandă consumul fiecărui grup de alimente pentru a avea o dietă sănătoasă, echilibrată si variată. Aceasta include consumul moderat de produse din carne

Cu deosebita consideratie

Radu Timis

Presedinte ARC

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns