Federația Națională PRO AGRO trage un puternic semnal de alarmă asupra modului în care este gestionată plata avansului către fermieri, sume vitale pentru achitarea datoriilor către furnizori și a creditelor în urma cărora suportă penalități de întârziere, și asupra faptului că sumele ar fi trebuit să fie virate deja în conturile acestora până la data de 16 noiembrie 2015.
Nu înțelegem de ce România rămâne în continuare codașa Europei în ceea ce privește acordarea acestor avansuri fără să țină cont de dificultatea anului agricol care s-a încheiat. Constatăm că dialogul instituționalizat între fermieri și autorități nu a dat roade și că cele 5 zile rămase la dispoziție pentru efectuarea plăților nu vor fi suficiente pentru ca sumele de bani cuvenite să intre în conturile fiecărui fermier. Acesta este motivul pentru care, în viitorul apropiat, Federația Națională PRO AGRO își rezervă dreptul de a recurge inclusiv la forme de protest externe pentru ca autoritățile să înțeleagă, odată pentru totdeauna, că acest mecanism de acordare a subvențiilor este un drept și nu o facilitate făcută fermierilor de către funcționarii statului.
Totodată, reamintim faptul că actul normativ destinat despăgubirilor privind efectele secetei din anul 2015 a avut drept scop acordarea într-un timp scurt a unor despăgubiri pentru pierderile de venit, în vederea demarării lucrărilor de înființare a culturilor de toamnă din acest an. Acest act normativ încă generează multe ambiguități, nemulțumiri și inechitate. În ceea ce privește termenul de acordare a sumelor, după modul în care se prezintă Agenția plătitoare, din punct de vedere al organizării, nu identificăm oportunități viabile ca sumele să fi încasate până la sfârșitul anului.
Facem apel public la bunăvoința autorităților competente, Ministerul agriculturii și Dezvoltării Rurale și Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, de a CONȘTIENTIZA gravitatea problemelor survenite de neplata sumelor care se cuvin fermierilor români. Cum agricultura se face cu bani și nu cu ”mila lui Dumnezeu”, rugăm insitent, prin intermediul mass-media, să se înțeleagă faptul că, după un an agricol capricios, cu secetă și arșiță severe care au afectat un important procent din cele mai importante culturi din România, este extrem de dificilă redresarea financiară a fermierilor pentru a avea puterea de a înființa noi culturi de toamnă și, după cum a fost precizat anterior, de a plăti creditele pe care le-au contractat în condițiile în care cuantumul acestora va crește din cauza penalităților.
Dorim ca autoritățile române să lucreze în slujba producătorilor și să înțeleagă fără echivoc faptul că SE IMPUNE urgentarea plăților către aceștia!
Federația Națională PRO AGRO,
București, 2015
Despre autor