PNDR va sustine calitatea si promovarea produselor agro-alimentare

PNDR va sustine calitatea si promovarea produselor agro-alimentare

Incepand cu anul 2014 reprezentantii Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc – APAR, in calitate de reprezentanti ai sectorului de promovare a produselor agro-alimentare din cadrul Federatiei Nationale PRO AGRO, au incercat sa convinga reprezentantii MADR de importanta introducerii masurilor privind certificarea si promovarea produselor agro-alimentare romanesti. Demersul a avut ca obiectiv introducerea Prioritatii 3A din Regulamentul (UE) 1305/2013 Art.16 “Schemele de calitate pentru produsele agricole si alimentare” in PNDR 2014-2020.

Daca in ultimi doi ani autoritatile au dat dovada de o lipsa de interes fata de solicitarile sectorului, se pare ca schimbarile de la MADR au impus o noua abordare, in care solicitarile legitime ale sectorului sa fie luate in seama la elaborarea instrumentelor de lucru.

Astfel, MADR a convocat o discutie la sediul ministerului, in data de 17.12.2015 pentru discutarea Fisei Masurii privind Calitatea si Promovarea produselor agro-alimentare. Salutam pe aceasta cale initiativa MADR si consideram ca eliminarea simularii dialogului la nivel guvernamental poate aduce beneficii majore pentru fermierii si micii producatori romani. Va ramane de vazut, daca acesta Masura va fi croita ca un instrument pentru atingerea obiectivelor nationale, sau interesele individuale ale reprezentantilor capitalului strain vor bloca si de aceasta data posibilitatea producatorilor romani de a-si valorifica mai bine produsele.

Tendinta europeana in implementarea programelor de dezvoltare rurala 2014-2020 a fost aceea de a finanta actiunile de certificare si promovare a calitatii, astfel incat solicitarile pentru investitii in active fizice (fabrici) sa fie o consecinta fireasca a cererii naturale de produse. In acest fel fermierii si producatorii nationali vor putea avea o dezvoltare sustenabila, iar produsele agro-alimentare cu valoare adaugata mare vor putea deveni un motor al economiei romanesti, cat si un prilej de mandrie nationala.

Marketingul reprezinta o necesitate si aplicata de marile companii multinationale cu succes, iar Masura 3, corect gandita, poate reduce din dezavantajul producatorilor romani intr-o piata globalizata.

Masura, conform FEADR, poate sustine cu 100% fermierii care doresc certificarea produselor cu sume de pana la 3.000 euro/exploatatie/an timp de 5 ani, precum si 70% din costurile aferente promovarii acestor produse. Regulamentul prevede posibilitatea de a finanta atat certificarea europeana (IGP, STG, DOP, etc), cat si cea nationala (traditional si reteta consacrata).

Daca Romania va reusi in urmatorii ani sa ajunga de la 1 produs certificat UE ca IGP (Magiunul de Topoloveni) la un numar de 200 de produse, vom putea spune ca am depasit statutul de “tara bananiera” care exporta resursa naturala si subventie europeana prin grau si porumb.

APAR reuneste peste 60 de producatori romani din sectorul agro-alimentar, a caror cifra de afaceri depaseste 12% din totalul ramurii si reprezinta interesele legitime ale membrilor in materie de calitate si promovare, atat pe piata interna (UE) cat si pe pietele terte.

Pentru relatii suplimentare puteti contacta pe Stefan Padure Presedinte APAR si Vice-Presedinte PRO AGRO la tel.0744505513 si email sp@smartscop.ro.

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns