Proiect pentru modificarea Deciziei UE nr. 764/2013 care va aduce României deschiderea drumului comercial al porcului către celelalte state membre

Proiect pentru modificarea Deciziei UE nr. 764/2013 care va aduce României deschiderea drumului comercial al porcului către celelalte state membre

În data de 26.01.2016 la sediul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor s-a desfășurat întâlnirea grupului de lucru pentru modificarea Deciziei UE nr. 764/2013, modificare care va aduce României deschiderea drumului comercial al porcului către celelalte state membre.

La întâlnire au participat, alături de experții A.N.S.V.S.A. și directorii D.S.V.S.A. Prahova, Dâmbovița și Ialomița, cele două asociații reprezentative care au susținut in martie 2015, in cadrul grupului de dialog civil “carne porc” al DG-AGRI, necesitatea reconsiderării poziției Comisiei Europene față de porcul românesc, crescut într-un teritoriu liber de pestă porcină de aproape opt ani, care și-a câștigat dreptul de a circula liber prin spațiul european datorită eforturilor conjugate ale serviciilor veterinare și ale fermierilor români.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.R) și Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (A.P.C.P.R.) au propus A.N.S.V.S.A. o serie de modificări, dintre care cea mai importantă este eliminarea României din Anexa Deciziei, eliminare care ar debloca comerțul național cu porci vii către alte state membre.

Precizăm faptul că membrii fermieri crescători de porci ai A.C.E.B.O.P.R. au reușit deblocarea comerțului cu porci vii către țările terțe in anul 2013.

Având deja o experiență pozitivă, au promis tot sprijinul pentru deblocarea comerțului cu porc viu românesc către Uniunea Europeană.

Joi, 28 ianuarie 2016, cele două asociații vor prezenta punctul de vedere al membrilor privind modificările propuse.

Draftul noii decizii, agreat de comun acord, va fi negociat săptămâna viitoare cu membrii Comisiei Europene.

Contăm și pe deschiderea manifestată de experții Comisiei pe acest subiect și sperăm in deblocarea pieței de porc viu a României, care poate deveni o alternativă pozitivă pentru crescătorii noștri.

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns