PRO AGRO amână protestul din data de 9 februarie 2016 din Piața Constituției pentru două săptămâni

PRO AGRO amână protestul din data de 9 februarie 2016 din Piața Constituției pentru două săptămâni

În urma discuţiilor purtate astăzi între cei mai înalţi oficiali ai Guvernului României şi reprezentanţii Federației Naționale PRO AGRO, AGROSTAR și ROMALIMENTA, se anunţă amânarea protestului programat pentru marți, 9 februarie 2016. Prezenţi la întâlnire, Viceprim-Ministru Costin BORC, Viceprim-Ministru Vasile DÎNCU, miniştrii Cristiana PAȘCA PALMER, Anca DRAGU şi Achim IRIMESCU au promis soluționarea situației create în ceea ce privește legislația deșeurilor de ambalaje.

În cadrul discuției au fost agreate următoarele:

1. Constituirea unui grup de lucru care să aibă ca obiectiv elaborarea unui proiect legislativ aplicabil în 2016 şi instituirea unei ecotaxe, diferită în funcție de materialul ambalajului, aplicată la cantitatea pusă în piață de către operatorii economici, plătibilă direct către Administrația Fondului pentru Mediu;

2. Constituirea unui al doilea grup de lucru care să rezolve problema obligațiilor de plată aferente anului 2015, aflate acum în sarcina operatorilor economici care pun pe piață produse ambalate. PrimViceprim-Ministru Costin BORC a propus înființarea în regim de urgență a acestui grup de lucru coordonat de Ministerul de Finanțe, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în vederea identificării și implementării soluțiilor legale pentru ca aceste obligații să cadă în sarcina responsabililor de drept (OTR-uri) și nu a producătorilor; Situaţia este generată de către OTR-uri prin emiterea declarațiilor rectificative care diminuează semnificativ cantitatea de ambalaj raporatată inițial de către acestea, deşi operatorii economici au plătit sume pentru cantităţile reale.

Federația Națională PRO AGRO a asigurat prin reprezentanții săi că înțelege necesitatea regândirii totale a sistemului de gestionare a deșeurilor de ambalaje și a explicat Guvernului inadvertențele legislației în vigoare, subliniind importanța responsabilizării autorității administrației publice locale – consumator – reciclator – poluator și Ministerul Mediului ca autoritate responsabilă în domeniu gestionării deșeurilor de ambalaje și vitalitatea implicării active a acestora pe lanț.

Urmare a promisiunilor venite din partea reprezentanților Guvernului, mitingul programat pentru data de 09.02.2016, la care confirmaseră participarea peste 2500 de persoane, angajați din sectorul agroalimentar, precum și sectoare conexe, al cărui scop era salvarea producătorilor din industria alimentară, evitarea creșterii prețurilor și implementarea unui sistem de reciclare selectivă funcțional în România, a fost amânat cu 2 săptămâni, termen avansat de către reprezentanții Guvernului pentru elaborarea și implementarea soluțiilor legislative concrete care să îndrepte inechitățile create de Legea 249/2015.

Precizăm că dacă reprezentanții Guvernului nu se vor ține de cuvânt, se va organiza un protest de amploare mult mai mare, la care vor participa toți angajații care riscă să rămână fără locuri de muncă.

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns