Propunerile PRO AGRO pentru iesirea din criza a producatorilor din sectorul laptelui

Propunerile PRO AGRO pentru iesirea din criza a producatorilor din sectorul laptelui

La propunerea organizatiilor membre ale Federatiei Nationale PRO AGRO din sectorul laptelui (ACVBR – SIM si HOLSTEIN RO) semnalam pricipalele probleme din sectorul zootehnic si solutiile propuse :

 A. Lipsa unei strategii de protejare a fermierilor in fata fluctuatiilor pretului de achizitie la lapte-materie prima.

Solutii propuse :

1. Promovarea si adoptarea unei hotarari la nivel de C.E. prin care sa se asigure un PRET

MINIM GARANTAT, la achitia laptelui – materie prima . Acest pret minim garantat trebuie sa fie stabilit in cadrul fiecarei tari membre UE , tinand cont de specificul fiecareia, din punct de vedere al pretului furajelor, a fortei de munca, a imputurilor, utilitatilor, etc. .

2. Promovarea consumului produselor lactate romanesti , prin campanii de publicitate nationale, atat in media cat si in magazine si hipermarketuri .

3. Aplicarea Legii 297/2013 , intarind puterea de negociere a producatorilor de lapte .

B. Lipsa unei strategii de identificare de noi piete de desfacere pentru vanzarea de animale vii si produse din carne/lapte , care ar putea reprezenta o alternativa de venit la cele obtinute din vanzarea laptelui .

Solutii propuse :

1. Formarea unei grup de actiune din randul reprezentantilor fermierilor, ai MADR, ANSVSA, precum si MAE , care impreuna sa identifice cumparatorii din diferite tari , dar sicomunicarea eficienta intre autoritatile sanitar veterinare din aceste tari si ANSVSA , in vederea stabilirii conditiilor de export/import .

 2. Identificarea problemelor sanitar veterinare din Romania, eliminarea lor urgenta, dar si comunicarea eficienta cu OIE astfel incat Romania sa aiba statut de tara indemna la bolile care ar putea opri exportul .

3. Promovarea calitatii carnii si a produselor din carne si lapte, obtinute de la vacile nascute si crescute in Romania, in cadrul diferitelor expozitii, simpozioane, seminarii, etc.

C. Lipsa unei strategii de eficientizare a activitatii fermierilor crescatori de vaci de lapte din Romania, necesara dezvoltarii durabile a sectorului, dar si in competitia inter-europeana cu alti fermieri .

Solutii propuse :

1. Investitii in genetica, prin: Programe anuale de achizitie de animale de rasa cu origine cunoscuta, in vederea cresterii efectivului matca cu performante ridicate .

2. Investitii in tehnologie, prin : Programe anuale de achizitie de echipamente de ferma care pot duce la cresterea productivitatii, dar si la incadrarea a cat mai multi fermieri

la conditiile cerute de C.O.P. si R.G., care duc la obtinerea ajutorului voluntar cuplat ( 250 euro/cap de vaca de lapte ) .

3. Transferul fortei de munca de la generatia imbatranita la cea tanara , prin programe de

finantare, scolarizare, educare prin exemple pozitive ( infiintarea de ferme model in diferite regiuni ale tarii ) .

Solicitam introducerea unei scheme de calitate pe liniile directoare, aplicata si de Ungaria, prin care se accorda bonificatie producatorilor de lapte 0,50 bani/litru.

Cerem autoritatilor sa faca demersurile necesare pentru implementarea masurilor propuse daca nu doresc ca sectorul cresterii bovinelor pentru lapte sa devina istorie in Romania.

Propunerile prezentate anterior au venit din partea membrilor PRO AGRO si au fost agreate in cadrul dezbaterilor ce au avut loc azi, 21.03.2016, pe acest subiect, de catre toate organizatiile din sector.

  • Emil DUMITRU – Președinte PRO AGRO
  • Nicusor SERBAN – Președinte A.C.V. – Holstein RO    
  • Zoltan HALLER – Vicepreședinte A.C.V.B.R SIM
  • Claudiu FRÂNC – Președinte F.C.B.R
  • Cristian LUNGU – Președinte A.F.U.A.D.L.C.R.
  • Emil GĂINĂ– Vicepreședinte A.G.C.T.R.

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns