Reacţia preşedintelui ACEBOPR la declaraţia ministrului Agriculturii Achim Irimescu

Reacţia preşedintelui ACEBOPR la declaraţia ministrului Agriculturii Achim Irimescu

NU FACEM DECÂT SĂ PROMITEM ŞI SĂ PRIVIM LA DISTRUGEREA FERMIERILOR ROMÂNI!

FERMIERII AU DATORII ŞI FAMILII CARE NU POT FI HRĂNITE CU PROMISIUNI IN DECLARAŢII DE PRESĂ!

Reacţia preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România la declaraţia ministrului Agriculturii Achim Irimescu:

“UN FERMIER ADEVĂRAT NU ESTE NEAPĂRAT IN AŞTEPTAREA ACESTOR BANI”.

Un fermier adevarat isi face un plan de afaceri pe care trebuie sa il respecte, domnule ministru.

Şi respectă legea (chiar dacă este plină de sancţiuni şi termene unilaterale): obligatiile de plată către stat in fiecare lună, inclusiv impozitul pe subvenţia pe care nu a primit-o, creditele la termen, hrana şi bunăstarea animalelor… mai au şi familii care ii trag de manecă…care nu pot fi hrănite cu declaraţii de presă!

Fermierii au primit bani in avans, băncile fac presiuni pe micii fermieri crescători de bovine şi porci să returneze imprumuturile. Cine plăteşte dobânzile? Fermierii nu au altă sursă de câştig decât rodul muncii lor, intr-o piaţă derizorie a laptelui şi a cărnii. Cine plăteşte ipotecile??

Crescătorii de animale din România sunt fermieri adevăraţi, domnule ministru, OAMENI DE CUVÂNT, care işi revendică drepturile şi nu acceptă să stea cu mâna intinsă către MADR.

In martie, cu ocazia evenimentului PRIA AGRICULTURE, promiteaţi finalizarea plăţilor până in 25 mai!?

In 23 mai, conducerea APIA declara că plăţile vor fi finalizate in 15 iunie:

« Agenția de Plăți și Intervenție pentru agricultură (APIA) face zilnic plăți la foc continuu iar directorul instituției le promite fermierilor că până la data de 15 iunie 2016 toți banii vor ajunge în conturi. Următorii pe listă sunt crescătorii de animale care așteaptă termenul de 25 mai, dată anunțată și asumată atât de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, cât și de directorul APIA, Florin Faur. »!?

Ieri fermierii au aflat că modulul de plăți pentru animale al APIA nu este încă implementat, deci nici nu există în momentul de față un termen realist în care fermierii își vor primi banii!

Cine va plăti pentru neorganizarea MADR in vederea accesării/implementării softului?

Tot ieri aţi intărit promisiunea făcută in 7 iunie in faţa crescătorilor de animale că plăţile vor fi finalizate in data de 30 iunie… după ce fermierii au primit vestea derogării dată de Comisarul european Phil Hogan, veste care a adâncit temerile fermierilor că plăţile vor fi relaxate până in 15 octombrie.

Din teama de penalizare a României, care poate induce un cutremur al funcţiilor mai mare ca o moţiune de cenzură, cineva poate a induioşat Comisarul european să dea o derogare…in detrimentul fermierilor!

Inţelegem că plăţile pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) vor demara vineri 17 iunie şi Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) săptămâna viitoare – declaraţie făcută astăzi.

Cu procedura greoaie pentru efectuarea plăţilor, cum credeţi că acestea se pot finaliza in 30 iunie?

De ce nu există o poziţie clară a APIA şi AFIR, a Ministerul Finanţelor Publice – in acest sens?

Membrii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România vă atrag atenţia asupra unui punct din declaraţia Comisarului European:

”Derogarea nu trebuie să fie folosită ca o scuză pentru a încetini procesul de plată a subvențiilor și fac un apel către agențiile de plăți să prioritizeze autorizarea tuturor schemelor, maximizând nivelul de achitare a sumelor până la 30 iunie”.

Nici scuzele şi nici demisia nu pot spăla ruşinea de a duce fermierii români in faliment, domnule ministru!

Asociaţia noastră promite va demara acţiuni de informare asupra situaţiei fermierilor români către toate organismele asociative europene şi către europarlamentarii români de la Bruxelles.

  Vom solicita prin Federaţia PRO AGRO in care suntem membrii o scrisoare deschisă către Comisarului European pentru renunţarea la derogare şi penalizarea României – pentru că merită, atâta timp cât guvernul nu face nimic pentru fermieri, pentru deblocarea acestei situaţii fără precedent.

A.C.E.B.O.P.R. a transmis către MADR prin adresa nr. 49/14.06.2016 un set de intrebări pentru experţii acestei instituţii cu scopul clarificării situaţiei fără precedent a fermierilor, la care se solicită răspuns urgent.

PREȘEDINTE A.C.E.B.O.P.R.

Dr. Mary-Eugenia PANĂ

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns