De ce s-au blocat proiectele fermierilor pe irigații

De ce s-au blocat proiectele fermierilor pe irigații

(agrointel.ro) Asociațiile de udători nu au bani pentru a acoperi TVA la achiziția echipamentelor luate cu bani europeni

Un număr de 77 de proiecte pe e Măsura 125 – Investiții în infrastructura secundară de îmbunătățiri funciare, sunt în prezent blocate. Ele ar fi putut iriga în cele mai bune condiții o suprafață de 155.000 de hectare dacă fermierii ar fi avut resursele necare pentru plăti TVA-ul la achiziția instalațiilor.

Proiectele europene pentru finanțarea sistemelor de irigații nu necesită cofinanțare – 85% din bani vin de la UE prin PNDR, iar restul este acoperit de la bugetul de stat.

Totuși, organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI), organizații non-profit de utilitate publică ce deservesc o suprafață medie de aproximativ 2000 ha, au de plătit TVA la achiziția echipamentelor. Un TVA pe care ar trebui apoi să și-l recupereze de la stat.

”La o investiție de 1.000.000 euro, TVA ajunge până la 240.000 euro iar recuperarea defectuoasă, după mai mult de 6 luni, a acestor sume a creat dezechilibre majore în implementarea proiectelor, putând să ducă la rezilierea contractelor, pierderea sumelor accesate și plata penalităților aferente”, se arată într-un comunicat de presă al Federației Naționale Pro Agro.

Ca și soluție menită de deblocheze proiectele aflate în derulare cu bani europeni, liderul acestei Federații, Emil Dumitru, propune ca OUAI-urile să fie scutite de TVA.

”Introducerea unei derogări în Codul Fiscal pentru O.U.A.I.-urile care realizează investiții în infrastructura secundară de irigații ar da un imbold pozitiv deblocării proiectelor aflate în curs de implementare pe Măsura 125 din P.N.D.R. 2007-2013 și ar încuraja depunerea de noi proiecte pe Submăsura 4.3 – Investiții în infrastructura de irigații – prin P.N.D.R. 2014-2020 care ar duce, pe termen scurt, de până la 3 ani, la dublarea suprafeței irigate din România”, a precizat președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru.

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns