PRO AGRO susține inițiativa ACEBOP

PRO AGRO susține inițiativa ACEBOP

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) este alături de colegii din Uniunea Europeană a Comerțului cu Animale și a Meseriilor din Industria Cărnii (UECBV) și din Asociația Europeană a Piețelor Zootehnice (AEMB) in demersul de susținere a Federației Franceze a Comercianților de Animale ( FFCB).

FFCB solicită Comisiei Europene sprijin pentru vaccinarea întregului efectiv francez de rumegătoare împotriva febrei catarale ovine.

Cazurile de febră catarală au explodat de anul trecut și au perturbat de o manieră ingrijorătoare comerțul și exportul Franței pe acest segment.
Costul testelor PCR este acoperit de fermierii francezi. La acest cost, se adaugă costurile suplimentare cu forța de muncă și dificultățile logistice (legate de adăpostirea și hrănirea vițeilor).

Cu toate acestea, vițeii nu pot fi vânduți către clienții spanioli și italieni- situație care duce la anularea competitivității operatorilor francezi pentru aceste destinaţii.

Datorită slabei vaccinări a efectivelor, operatorii nu pot în prezent să constituie loturi de viței vaccinați – ca o alternativă la PCR.
Mai mult, dincolo de situația economică și socială cu consecințele comerciale care decurg, circulația virusului a fost reluată intens din vara anului 2016, devenind un pericol pentru toate statele membre.

Confruntată cu aceste dificultăți, FFCB solicită cu insistență vaccinarea obligatorie a întregului efectiv francez impotriva febrei catarale ovine (boala limbii albastre).

Această măsură pare esențială pentru menținerea activității de export a Franței și din acest motiv ACEBOP se alătură celorlalte asociații, federații europene in susținerea planului de vaccinare obligatorie propus de FFCB.

Rugăm reprezentanții României ca la următoarea reuniune SCoPAFF de la Bruxelles să susțină programul de vaccinare obligatorie impotriva febrei catarale a ovinelor solicitat de fermierii francezi.

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns