PRIMA A EDIȚIE A FARM FOOD FORUM A AJUNS LA FINAL

PRIMA A EDIȚIE A FARM FOOD FORUM A AJUNS LA FINAL

În perioada 8-9 mai 2018, peste 450 de fermieri și procesatori din industria alimentară au participat în Poiana Brașov, la prima ediție a FARM FOOD FORUM.

Evenimentul etalon pentru agricultură și industria alimentară, organizat de Federația Națională PRO AGRO, a beneficiat de prezență unor personalități precum consilierul prezidențial Cosmin Marinescu din partea Administrației Prezidențiale, președintele Partidului Popular European Joseph Daul (fermier și crescător de vaci din rasa Montbeliard), secretarul general al Copa Cogeca Pekka Pesonen, Jose Manuel Cebollas Sebastian, vicepreședinte ASAJA, europarlamentarii Marian Jean Marinescu, Daniel Buda și Mihai Țurcanu, președintele ASAS Valeriu Tabară și vicepreședinții PRO AGRO.

În cadrul evenimentului s-a dezbătut activitatea sectorului agricol post PAC 2020, mai ales bugetul pentru agriculturii și modificările care vor fi aduse Politicii Agricole Comune. Au fost aduse în discuție subiecte precum reducerea bugetului alocat Politicii Agricole Comune, creșterea cofinanțării naționale și posibila plafonare a plățile directe. De asemenea, colegii de la Asociația pentru Promovarea Produsului Românesc au anunțat că au ajuns la un acord pentru înființarea OIPA pe calitate.

Din păcate, nici temele discutate, nici prezența numeroasă a unor fermieri și procesatori reprezentativi pentru sectoarele lor de activitate nu l-au convins pe ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să onoreze invitația Federației Naționale PRO AGRO la acest eveniment. Exemplul său a fost urmat și de secretarii de stat împreună cu directorii din toate agențiile subordonate M.A.D.R. Regretul că decidenții din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu au înțeles importanța prezenței în cadrul unei platforme de dezbateri privind viitorul Politicii Agricole Comune este cu atât mai mare cu cât am observat că în această perioadă ministrul participă la numeroase evenimente, niciun, însă, organizat de o entitate cu o reprezentativitatea atât de largă.

Federația Națională PRO AGRO reprezintă peste 2.200.000 de hectare teren arabil, peste 1.800.000 de hectare pășuni, 83% din producția de carne de porc, 90% din producție de carne de pui, 33% din producția de pește, peste 1.000.000 de familii de albine, peste 60% din producția de mezeluri, 70% din piața vinului, peste 600.000 de capete de bovine, peste 7.000.000 de capete de ovine, peste 500.000 de capete de caprine, 40% din capacitatea de procesare în panificație, 40% din capacitatea de stocare a cerealelor, 105.000 de angajați din sectoarele agricultură, zootehnie, industrie alimentară și servicii conexe

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns