Clarificări referitoare la speculațiile pe tema prețului grâului, pe piața internă, în contextul interzicerii exportului

Clarificări referitoare la speculațiile pe tema prețului grâului, pe piața internă, în contextul interzicerii exportului

În contextul protestelor apărute în spațiul public, pe tema interzicerii exporturilor de cereale conform Ordonanței Militare nr. 8, în vigoare din data de 10 aprilie 2020, respectiv susținerile în conformitate cu care piața cerealelor a înregistrat scăderi ale prețului, considerăm că se impun unele precizări.

Deși au existat voci care au criticat această măsură, respectiv comunicări în conformitate cu care decizia de interzicere a exportului (către țările terțe) a afectat prețul grâului pe piața internă până la 0,7 lei/kg, am decis consultarea membrilor PRO AGO cu activități de morărit și panificație pentru a putea avea o imagine clară, raportată la piața de profil și prețurile practicate în mod real în această perioadă.

Constatăm, cu părere de rău, și reclamăm în același timp o practică de dezinformare cu privire la pierderile reale ale producătorilor de cereale, mai ales în condițiile în care exporturile de până la intrarea în vigoare a O.M. nr. 8 s-au situat la 86% din target. La acest moment putem produce dovezi (facturi de achiziție) cu prețuri de peste 0,93 – 0,95 lei pentru kg de grâu, existând practica refuzării vânzării cu scopul de creștere și mai mare a prețului.

Având în vedere iminenta criză economică care va afecta România în perioada următoare, considerăm cu tărie că este extrem de important ca în ponderea comerțului intra comunitar și a exporturilor, cea mai însemnată categorie de produse să fie cele cu valoare adăugată și nu materia primă.

Este necesar ca în această perioadă, extrem de dificilă pentru economia românească, să manifestăm solidaritate, inclusiv între sectorul producției primare și cel al procesării, în detrimentul lobbyului agresiv care prezintă scăderi alarmante, de 20 EUR pe tona de grâu, mai ales având în vedere că, în conformitate cu dispozițiile Ordonanței Militare nr. 8, comerțul intracomunitar nu a fost în vreun fel restricționat.

În aceste condiții, solicităm Guvernului României o analiză a stocurilor de cereale existente, raportat la necesarul din panificație, la cel din zootehnie, dar și la necesarul ce reprezintă rezerva de stat. În măsura în care se va constata că există cantități suficiente consumului intern, propunem stabilirea unor contingente pentru porumb, chiar înainte de încetarea situației de urgență, având în vedere că din cauza pestei porcine sectorul zootehnic nu susține un consum semnificativ, consecința fiind aglomerarea spațiilor de stocare.

De asemenea, propunem actualizarea listei produselor agroalimentare pentru care se interzice/se suspendă exportul pe perioada stării de urgență, în sensul eliminării produselor procesate din materie primă de pe piața internă, cu scopul protejării industriei interne.

Cu deosebită considerație,
Președinte PRO AGRO
Ionel ARION

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns