COMUNICAT AL FEDERAȚIEI NAȚIONALE PRO-AGRO

COMUNICAT AL FEDERAȚIEI NAȚIONALE PRO-AGRO

PRO-AGRO, in calitate de cea mai mare Federație care intrunește majoritatea fermierilor români, trage un semnal de alarmă in urma apariției draftului de Ghid pe submăsura 4.1.- investiții in exploatații agricole.

Modificările propuse de M.A.D.R. pun intr-un serios impas accesul fermierilor la finanțare.
Noi, membrii PRO-AGRO, considerăm că acest lucru nu poate fi decât o greșeală și că domnul Ministru Oros va răspunde favorabil solicitării noastre de eliminare din Ghid a condiției minime obligatorii- situarea investiției pe teren intravilan.
Factorul decizional trebuie să aibă în vedere realitățile din teren, respectiv tranziția unui teren din extravilan în intravilan care durează cel puțin un an. Este unul dintre aspectele care blochează accesul fermierului la investiții.
Prin această condiționare, fermierilor din România le va fi imposibil să aplice pe submăsura 4.1.
In data de 12 aprilie 2021, a fost adoptat in Senat proiectul de Lege pentru completarea art.23 din Legea nr.50/1991 pentru realizarea construcțiilor agricole in extravilan, fără trecerea terenului in intravilan.
Acest proiect este așteptat, in scurt timp, să fie adoptat in Camera Deputaților și publicat- aspect favorabil fermierilor.
Această prevedere este necesară mai ales având în vedere că în prezent, cei mai mulți fermieri dețin terenuri in extravilan și intâmpină piedici majore in accesarea fondurilor europene prin PNDR 2014 – 2020.
Solicităm echipei de specialiști dar și a domnului Ministru Oros, să decidă în regim de urgență excluderea condiției minime obligatorii din Ghidul submăsurii 4.1., permițând astfel investițiile in agricultură.
Contextul actual al agriculturii românești, dar și prognozele realiste ale acesteia, nu permit motive de încetinire sau de îngreunare a activității fermierilor.
Este extrem de important să înțelegem că birocrația, de orice fel, este ultima care trebuie să impacteze fermierii români.

17.06.2021

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns